Jumaat, 12 Februari 2010

TANGGUNGJAWAB PENTING SEORANG SUAMI TERHADAP ISTERINYA

Bahagian 1:Tanggungjawab Suami

Tulisan ini sebenarnya tercetus ekoran cadangan daripada seorang rakan blogger melalui komennya (dalam posting sebelum ini) agar cadangan untuk mengatasi masalah pengkhianatan pasangan dalam perkahwinan dapat ditulis.Hal pengkhianatan dan penyelewengan suami (juga isteri) terhadap pasangan mereka sememangnya sering kita dengar.Masalah ini amat berkaitan dengan godaan seks, suatu godaan yang amat berat bagi seorang lelaki termasuk mereka yang sudah bergelar suami.Pengkhianatan ini akan berterusan jika nilai agama dan kekudusan perkahwinan itu terus dipinggirkan.Terlalu banyak "mahligai keluarga" hancur berantakan akibat tiadanya rasa hormat terhadap kesucian institusi rumah tangga. Implikasinya bukan sahaja melukakan hati pasangannya malah akan menghancurkan masa depan anak-anak yang menjadi penerus kepada generasi mereka.Saya akui diri ini juga tidak sempurna (tiada manusia yang benar2 sempurna dalam dunia ini) namun perkongsian ini diharap dapat  membantu "memugar kembali" keindahan mahligai yang hampir ranap akibat taufan kecurangan dan mengajak kita berfikir untuk kembali ke pangkal jalan. Kepada yang masih bujang, sekurang-kurangnya ini dapat dijadikan panduan untuk berkeluarga pada masa hadapan.Cadangan untuk mengatasinya amat berkaitrapat dengan pemahaman terhadap tanggungjawab suami dan isteri dalam perkahwinan;


SUAMI PERLU MENGASIHI ISTERINYA SEBAGAIMANA TUHAN MENGASIHI ...
Tuhan itu amat baik, Dia mencipta dan memberikan kita peluang menikmati hidup ini malah Dia juga turut menyediakan semua yang kita perlukan, termasuklah pasangan hidup kita.Ini bukti bahawa Tuhan itu mengasihi.Seperti Tuhan mengasihi manusia, maka para suami juga dituntut memiliki kasih sedemikian rupa.Jika kasih Tuhan itu amat tulus dan murni, maka suami sewajarnya mengasihi dan mencintai isterinya dengan tulus dan sepenuh hati.Adakah prinsip ini terlalu ideal?..sebagai suami saya percaya, "kasih seperti ini adalah hadiah paling berharga yang dapat diberikan oleh suami kepada isterinya". Ini juga bermaksud suami wajar bersedia menolong isteri mengembangkan kelebihannya, berkorban demi isteri, membantu isteri mencapai impian dan minat mereka.Suami juga wajar mengasihi pasangannya dengan penuh lemah lembut, mesra bahkan melindungi isterinya daripada segala godaan daripada si jahat. Sebagai suami kita juga dituntut untuk tidak mengkhianati isteri kita.


SUAMI PERLU MENGASIHI ISTERI SEPERTI DIRINYA SENDIRI
Ini merupaka satu tuntutan yang murni dan menggambarkan betapa berharganya isteri itu kepada pasangannya. Siapakah manusia yang tidak mencintai dirinya sendiri? jika anda mengasihi diri sendiri, bermakna anda tidak ingin menyakitinya, melukainya, mencederakannya.Oleh itu perbuatlah seperti itu juga pada pasangan kita. Isteri adalah untuk dikasihi, dicintai dan disayangi.Dia juga penolong dan pelengkap pada seorang suami dan bukan  tempat melempiaskan keganasan, kekejaman dan kemarahan.Dia bukan sasaran penumbuk dan penampar, juga bukan seperti sebiji bola yang fungsinya untuk ditendang tetapi dia adalah  peribadi yang diberikan Tuhan untuk hidup bersama kita. Tempohnya bukan untuk sementara waktu tetapi untuk seumur hidup. Nah jika kita sebagai suami tidak ingin dikhianati dan dicurangi, maka kita juga jangan  mengkhianti dan bertindak tidak jujur padanya.


SUAMI PERLU MELINDUNGI DAN MENGHARGAI ISTERINYA
Para isteri adalah manusia dan memiliki perasaan. Oleh itu sebagai isteri bagaimanakah  mereka merasa dilindungi, dikasihi dan dihargai oleh suami mereka;Suami perlu mewujudkan kemesraan dalam perhubungan, mereka juga wajar diterima tanpa syarat. Justeru apapun latarbelakang keluarganya, latar belakang isteri, kelemahan dan kekurangan isteri ia wajar diterima tanpa syarat. Budaya ungkit mengungkit peristiwa lampau dan kelemahan pasangan perlu dihentikan kerana ia bukan petanda ciri menghargai tanpa syarat.Bukankah semasa memulakan perhubungan kelemahannya kita tidak peduli?. Seterusnya sebagai orang yang percaya Tuhan, suami harus memimpin pasangannya lebih mengenali Tuhan serta menjadi teladan yang baik bukan sahaja kepada isterinya malah juga pada anak-anak. 


SUAMI PERLU MENJADIKAN TUHAN SEBAGAI TUNJANG RUMAH TANGGA
Membentuk keluarga bukanlah semudah yang disangka.Semasa di alam percintaan, mugkin semuanya serba indah tetapi realitinya selepas berkahwin terlalu banyak cabaran dan ranjau yang perlu dihadapi. Ia melibatkan perasaan dan komitment kedua-dua pihak. Itulah ada kata-kata berbunyi "rumah dibina menggunakan batu bata tetapi rumah tangga dibina oleh dua hati".Suami sebagai ketua keluarga perlu berwibawa agar kerukunan keluarga dapat dinikmati. Para suami perlu menjadikan Dia sebagai Tuhan dan tunjang rumah tangga. Berdasarkan kekuatan dan kebolehan sendiri amat sukar, walau bagaimanapun apabila para suami memohon dan berdoa agar Dia menjadi Tuhan dalam hubungan suami isteri pasti Tuhan akan memberikan wibawa itu kepada suami.

Sebenarnya dalam melayari rumah tangga setan tidak senang melihat kebahagian, kerukunan dan kedamaian rumah tangga. Dia ingin menghancur dan meranapkan kegembiraan itu. Dia ingin menggantikannya dengan kesakitan dan penderitaan..Mungkin dia menyerupai manusia ataupun mungkin didasarkannya pada nafsu jahat manusia. Biasanya ia dimulai dengan affair yang mungkin menyeronokkan buat sementara waktu tetapi membawa kepahitan buat isteri dan anak-anak untuk sepanjang hayat.Tetapi ..masih ada jalan keluar untuk itu, iaitu serahkan segala persoalan, penyesalan kepada Dia ,cintai isteri seperti kasih yang mula-mula dan bertindaklah dengan bijak,


Salam perpaduan dan selamat tahun baru cina kepada rakan-rakan semua.

Berjumpa pada bahagian ke 2.3 ulasan:

isteri berkata...

hi..suami sayangi dan kasihilah kami..

szn berkata...

setuju...hi suami berlaku adil, sayangi dan setialah pada pasanganmu, janganlah memperlekehkan kasih sayang isterimu.

posting yang baik

MINDAGURU berkata...

buat seorg isteri dan szn, harapan kita agar para suami akan berlaku adi, mengasihi dan tidak memperlekehkan isterinya.Thks berkunjung di blog ini.